Select Page

Waarom is offline gaan zo belangrijk voor ons?

We besteden tegenwoordig allemaal zoveel tijd online dat we bijna vergeten dat kijken op een scherm eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons is. Het is heel waardevol om af en toe gewoon even je telefoon, laptop en televisie uit te zetten en echt waar te nemen waar je bent, hoe je je voelt en met wie je contact maakt. 

Uit onderzoek blijkt dat de helft van Nederland minstens 4 uur per dag naar een scherm kijkt en 14% zelfs meer dan 8 uur per dag. Wat zijn de gevolgen daar eigenlijk van? En waarom is het dan zo waardevol om offline te gaan?

Offline contact is fijner dan online contact

Als je online contact met elkaar maakt mis je een heleboel dingen die contact juist zo waardevol maken. Als je in het echte leven een verhaal aan iemand vertelt, kun je zien aan de ander of hij of zij echt aandacht voor je heeft en empathie voelt bij wat jij vertelt: iemand heeft zijn ogen op jou gericht, knikt misschien hier en daar en spiegelt jouw gezichtsuitdrukkingen. Dit geeft ons een fijn gevoel en geeft het gevoel echt verbonden te zijn met de ander. Dit is onmogelijk om te voelen door middel van een een Whatsapp gesprek of social media.

Het is beter voor je gezondheid

Te lang op een beeldscherm kijken kan leiden tot een heleboel fysieke klachten, waaronder oogklachten, nek- en rugpijn, slecht slapen en te veel schermtijd wordt zelfs gelinkt aan overgewicht!

Je kunt weer even de tijd nemen om te voelen

Burn outs ontstaan vaak doordat we te weinig tijd nemen om stil te staan bij hoe we ons voelen. Online zijn draagt daar zeker aan bij: we voelen ons een beetje onrustig, we vinden dat gevoel niet fijn en zoeken afleiding door gauw onze telefoon erbij te pakken en door social media te scrollen. Door social media krijgen we nogal eens de neiging om onszelf met anderen te gaan vergelijken, waardoor we ons vaak nog minder goed voelen en zo is het cirkeltje rond. Echt even offline zijn doorbreekt dit patroon. Het kan soms best even lastig zijn om stil te staan bij hoe je je voelt en het voelt ook niet altijd direct fijn. Maar uiteindelijk zul je je in de basis veel beter gaan voelen als je af en toe echt even aandacht geeft aan jezelf en je gevoel.

Je kunt je weer eens vervelen

Weet je nog dat je je vroeger wel eens kapot verveelde en je dan uiteindelijk op de beste ideeën kwam? Dit is iets wat niet alleen gebeurt bij kinderen maar ook bij volwassenen. Door eens niet op een scherm te kijken zul je zien dat er ineens allemaal ideeën komen opborrelen en dat je misschien zelfs wel weer zin krijgt om een hobby op te pakken of iets nieuws te beginnen. Hoe leuk is dat?

Wil jij ook weer eens echt even offline? Ga dan eens met mij mee op de mindfulnessboot. Een boot is echt de ideale plek om je telefoon etc. eens even helemaal te vergeten.

Bekijk het offline aan bod!